-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:17223 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:5

اگر فتواي ولي فقيه با فقهاي ديگر اختلاف ( تعارض ) داشته باشد , چه بايد كرد ؟
عقل آدمي حكم مي كند : انسان در مواردي كه علم و خبرويت ندارد , به صاحبنظران ومتخصصان مراجعه كند . مـثـلا بيمار كه راه درمان خود را نمي داند , به پزشك رجوع مي كند , يا كسي كه در ساختن خانه مهارت ندارد , از معمار متخصص استمدادمي جويد . هـمـچـنـين همه انسانها فرصت تحقيق يا توانائي لازم براي استخراج احكام ازمنابع اصلي شرع را ندارند , پس بايد به متخصصان و صاحبنظراني كه از چنين توانايي - در حد مطلوب - برخوردارند , مراجعه و از آنها پيروي كنند . اين مساله در آيه شريفه [ فاسالوا اهل الذكر ان كنتم لا تعلمون ] (1) اشاره شده است . طـبـيعي است متخصصان هر علمي در جزئيات مسائل با يكديگر توافق كامل نداشته باشند ; مثلا گاه مشاهده مي شود چند پزشك حاذق در تشخيص بيماري خاصي به نتيجه اي يكسان نمي رسند و نسخه هاي متفاوتي تجويز مي نمايند . در مـواردي كه متخصصان توافق ندارند , عقل مي گويد , مراجعه به ( اعلم ) لازم است ; يعني آن كس كه تخصص برتري دارد , بايد بر ديگران مقدم شود . در احـكـام شـرعـي فـردي , هـر شـخـصي براي تعيين مسير خود به مجتهد اعلم - كه در كشف واستنباط احكام تواناتر از ديگران است - مي تواند مراجعه كند . در مـسـائل اجتماعي و سياسي بايد به مجتهدي كه در اين جنبه ها اعلم است و به گونه نظام مند توسطخبرگان انتخاب مي شود , مراجعه كرد . از سوي ديگر مراجعه به مراجع مختلف موجب هرج و مرج و اختلال نظام مي شود , از اين رو تكليف نهايي بايد توسط مجتهد معيني اعلام شود و در جامعه پياده گردد . به اين دليل اظهار نظر در مسائل جامعه اسلامي , فقط به مجتهدي سپرده شده كه در راس جامعه قرار دارد و به تمام مصالح ومفاسد جامعه آگاهي بيشتري دارد . تقدم فتواي ولي فقيه در مسائل اجتماعي بنابراين در صورت تعارض ( اختلاف ) فتواي ولي فقيه با فـقـهـاي ديـگـر , در امـور فردي مي توان به مرجع تقليدي كه در فقاهت , اعلم تشخيص داده ايم مراجعه كرد اما درامور اجتماعي هميشه نظر ولي فقيه مقدم است . چـنانكه فقهاء در مورد قضاوت تصريح كرده اند و حتي در رساله هاي عمليه هم آمده است كه اگر يـك قـاضـي شـرعي در موردي قضاوت كرد قضاوت او براي ديگران حجت است و نقض حكم او - حتي از طرف قاضي ديگري كه اعلم از او باشد - حرام است .

پرسشها و پاسخها
مصباح يزدي - محمد تقي 1 - نحل : 43 ; اگر نمي دانيد از آگاهان بپرسيد .

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.